ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
Προς
Περιοχή
Τύπος
Εμβαδόν
  • Περιγιάλι Λευκάδα
  • Ενεργειακές επιθεωρήσεις
  • Θέσεις Στάθμευσης στην Άρτα
  • Πουλίου Δράκου (Άρτα)
Προτεινόμενες Περιοχές
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Διαθέσιμες μεζονέτες, διαμερίσματα με θέα τη θάλασσα, κήπο, κοντά σε παραλία. Διαβάστε περισσότερα για όλα τα διαθέσιμα ακίνητα ή ππορείτε επίσης να δείτε το φυλλάδιο

Διαβάστε περισσότερα
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ
Μεζονέτες, διαμερίσματα, καταστήματα, πάρκινγκ κοντά στο κέντρο αλλά και περιφερειακά της πόλης.
Διαβάστε περισσότερα
 
Εξοικονόμηση κατ'οίκον και ενεργειακή επιθεώρηση

Το γραφείο μας μπορεί να σας συμβουλέψει για τις απαραίτητες ενεργειακές αναβαθμίσεις που απαιτούνται για το ακίνητό σας καθώς επίσης να αναλάβει και την εκπόνηση όλων των μελετών και αντίστοιχων εργασιών που θα χρειαστούν έτσι ώστε να μπορέσετε να επωφεληθείτε από το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον".

Επίσης διαθέτουμε πιστοποιημένο Ενεργειακό Επιθεωρητή εγγεγραμμένο στο σχετικό Μητρώο του ΥΠΕΚΑ ο οποίος πραγματοποιεί την ενεργειακή επιθεώρηση του ακινήτου σας και εκδίδει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα σας προτείνει μια σειρά από λύσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας του.

Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες και απαντήσεις σε τυχόν απορίες σας σχετικά με το επιδοτούμενο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Για περαιτέρω πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω τηλεφώνου (26810 79900) ή της φόρμας επικοινωνίας μας που θα βρείτε στο site μας.


A) Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον"

Με τη χρήση του επιδοτούμενου προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" μπορείτε να υλοποιήσετε την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας σας με ανάλογα οφέλη όπως τη μείωση στο κόστος θέρμανσης και ψύξης, μείωσης εκπομπών ρύπων, αύξηση της εμπορικής αξίας του ακινήτου σας και φορολογικές ελαφρύνσεις (με βάση το νέο φορολογικό νόμο 4024/2011).


Περιγραφή:

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα (μπορούν να φτάσουν έως και το 70% του κόστους των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν) που απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτηρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 €/ τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες των οποίων πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.


Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα:
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:

• έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία,
• πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια των παρακάτω κατηγοριών Α1, A2 ή Β. (βλέπε πίνακα 1)

Συγκεκριμένα το Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προβλέπει την επιδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, σε όλη τη χώρα, που:

• Χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως κατοικία και της οποίας οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
• Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.100 €/τ.μ., όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μέχρι τις 31.12.2009.
• Φέρει οικοδομική άδεια. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κτηρίου δε διαθέτει οικοδομική άδεια, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι το κτήριο υφίσταται νόμιμα.
• Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
• Δεν έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.


Τι επιδοτείται από το πρόγραμμα:
Οι ενεργειακές βελτιώσεις - παρεμβάσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε συνολικό κόστος τις €15.000 (με Φ.Π.Α.) και περιλαμβάνουν τις παρακάτω κατηγορίες εργασιών:

• Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια και υαλοπίνακες).
• Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (ρολά και τέντες).
• Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, στο δώμα, στη στέγη και στην πιλοτή.
• Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης (καυστήρες, αντλίες θερμότητας, ενεργειακά τζάκια κλπ).
• Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης (ηλιακοί θερμοσίφωνες).


Κατηγορίες και ποσοστά επιδότησης:
Στον πίνακα 1 θα δείτε τις κατηγορίες με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς επίσης και τα αντίστοιχα ποσοστά επιδότησης ανά κατηγορία.

 

Πίνακας 1
Κατηγορία Ωφελούμενων A1 A2 Β
Ατομικό Εισόδημα (ΑΕ) ΑΕ ≤ 12.000€ 12.000€ < ΑΕ ≤ 40.000€ 40.000€ < ΑΕ ≤ 60.000€
Οικογενειακό Εισόδημα (ΟΕ) 20.000€ ≤ ΟΕ 20.000€ < ΟΕ ≤ 60.000€ 60.000€ < ΟΕ ≤ 80.000€
Κίνητρο

  Άτοκο Δάνειο

  70% επιχορήγηση

(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

  Άτοκο Δάνειο

35% επιχορήγηση

(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

  Άτοκο Δάνειο

  15% επιχορήγηση

(επιδότηση επιτοκίου 100% έως 31.12.2015)

Β) Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.)


Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ);
Το ΠΕΑ είναι ένα αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΚΑ έγγραφο που εκδίδεται από Ενεργειακό Επιθεωρητή (ο οποίος έχει ενταχθεί σε ειδικό Μητρώο) και στο οποίο αποτυπώνεται η ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Με το ΠΕΑ το κάθε κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία (υπάρχουν εννέα κατηγορίες, από Α+ έως Η), ενώ ο Επιθεωρητής καταγράφει και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.Πότε απαιτείται η έκδοση του ΠΕΑ;
- Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική και για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον”.
- Η έκδοση του ΠΕΑ απαιτείται για όλα τα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τμ, των βασικών χρήσεων (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ), ως εξής:

Νέα και ριζικά ανακαινιζόμενα:
• Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου.

Υφιστάμενα:
• Από 09.01.2011: για κάθε πώληση-αγορά ενιαίου κτιρίου και πώληση-αγορά τμήματος κτιρίου (πχ διαμέρισμα), καθώς και ενοικίαση αλλά μόνο στην περίπτωση ενιαίου κτιρίου.
• Από 09.1.2012: για την ενοικίαση τμήματος κτιρίου για κατοικία (πχ διαμέρισμα) και για επαγγελματική στέγη.Η έκδοση ΠΕΑ απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις μισθώσεων;
Η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική ΜΟΝΟ για νέες συμβάσεις μίσθωσης και όχι για ανανεώσεις υφισταμένων συμβάσεων.


Ποια κτίρια εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ;
Δεν απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για τις εξής περιπτώσεις:
• Για κτίριο (ενιαίο ή τμήμα του) με συνολική επιφάνεια μικρότερη ή ίση των 50τμ (πχ ένα διαμέρισμα με επιφάνεια μικρότερη ή ίση των 50τμ)
• Για κτίρια με χρήσεις: βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων.Τα διατηρητέα κτίρια και οι παραθεριστικές κατοικίες εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ;
Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ τα διατηρητέα κτίρια και οι παραθεριστικές κατοικίες (με διαμονή μικρότερη των τεσσάρων μηνών).


Χρονική Ισχύς ΠΕΑ
Το ενεργειακό πιστοποιητικό ισχύει για 10 (δέκα) χρόνια, ανεξάρτητα του πλήθους των μισθώσεων ή αγοραπωλησιών που θα συμβούν.
Ενδιάμεσα απαιτείται επανέκδοσή του μόνο σε περίπτωση ριζικής (>25% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) ανακαίνισης του ακινήτου ή του συνόλου του κτιρίου, ή σε περίπτωση ένταξης του ακινήτου στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον”.
Επανέκδοσή του Π.Ε.Α. απαιτείται επίσης σε περίπτωση αλλαγής χρήσης του κτηρίου, πχ από χρήση κατοικίας σε επαγγελματική στέγη ή το αντίστροφο.